UNT: "Vikten av att våga finska"


# Våga finska! Var med och stöd kampanjen!

Uppsala Nya Tidnings ledare idag:
"I Sverige finns över 700 000 personer som är första, andra eller tredje generationens sverigefinländare. Tänk det. Det är mer än sju procent av den totala befolkningen. Gruppen är mångfacetterad och innefattar även personer som, likt mitt åländska jag, har svenska som modersmål. Men till största del består den av människor med finskspråkigt ursprung.

Projektledaren, Ramin Farzin, berättar att målet är att samla berättelser om sverigefinländares relation och förhållningssätt till finskan. Och under den så kallade hashtaggen ”vågafinska” på Twitter har historierna strömmat in. Vid en genomläsning kan man snabbt konstatera att namnet inte har tillkommit av en slump.

Många av andra eller tredje generationens sverigefinländare vittnar om stor osäkerhet inför finska språket. Att de inte pratar finska så väl som de önskade, eller knappast alls. Flertalet berättar om att deras föräldrar – som ofta har flyttat till Sverige under 60- och 70-talet – skämdes över sitt finska ursprung. Några berättar därtill om att föräldrarna har varnats för att prata finska med sina barn. Återkommande är också en upplevd saknad till det finska arvet, en sorts rotlöshet. Signaturen Andreas Ali skriver: ”Alla nya invandrare i Sverige: ta lärdom av sverigefinnarnas historia! Lär era barn era språk. Låt er inte tystas ner (som vi)”." Läs mer här.

Stöd kampanjen genom att ha en #våga finska skylt på er facebooksida eller Twitter!
Klicka här: http://twibbon.com/support/v%C3%A5gafinska-2
 

Kommentit