A finntastic evening Tukholmassa 26/4A Finntastic Evening tulee taas! Finntastic Evening järjestetään osana Tukholman kulttuuriyön virallista ohjelmaa. Inspiroivan illan teemana on tänäkin vuonna vähemmistöt. Jo kolmannetta vuotta peräkkäin Suomen instituutin vieraat voivat nauttia musiikista, teatterista, kuvataiteesta ja performanssista. Illan aikana esiintyvät mm. hiphopduo Fritjof & Pikanen ja Vasas Flora & Fauna.
Tapahtuma on järjestetty yhteistyössä FRIS:in (Finlandssvenskarnas riksförbund), Ruotsinsuomalaisten keskusliiton RSKL:n, Ruotsinsuomalaisten nuorisoliiton RSN:n, suomalaisen teatterin Uusi Teatterin ja Suomen instituutin kanssa.


Det sverigefinska kulturevenemanget A Finntastic evening arrangeras i april för tredje året i rad. Evenemanget, som är en del av Kulturnatt Stockholms officiella program, beskrivs som en inspirerande kväll med minoriteter som tema och gästerna får njuta av musik, teater, bildkonst och performance. Under kvällen uppträder bl.a. hiphopduon Fritjof & Pikanen, Vasas Flora & Fauna och Lo Kauppi som spelar en bit ur sin monolog “Bergsprängardottern som exploderade”. Kvällen är arrangerad i samarbete med Finlandssvenskarnas riksförbund, Sverigefinska Riksförbundet, Sverigefinska ungdomsförbundet, UusiTeatteri och Finlandsinstitutet

Tid: Lördag 26 april.
Plats: Finlandsinstitutet, Snickarbacken 4, Stockholm
Fri entré!

www.finntastic.se

FINNTASTIC 2014LÖRDAGEN DEN 26 APRIL 2014 KL. 16.00-00.00
Program för barn
16.00-18.00  Dansverkstad, fingerdocka-pyssel, föreställningen Dockan sover av Uusi TeatteriMer detaljerat program publiceras inom kort!
Konst
18.00-19.00  Vernissage: Fotoutställningen Foley Objects av Jonna KinaFinländska fotokonstnären Jonna Kina utforskar fotografins möjligheter som medium och diskuterar fotografins och textens roll som en social konstruktion. I utställningen Foley Objects visas minimalistiska bilder på objekt i samband med beskrivande texter. Oförenligheten mellan objektet och texten – deras relation till varandra – är den avgörande utgångspunkten i utställningen.
18.00-22.00  Konstbastu
En oas mitt i stan! Den mobila upplevelsebastun på en släpvagn bjuder på musik, bastukonst och mjuka bad. Här har du möjlighet att slappna av mitt på gatan och natten. Konstnären Anton Wiraeus medverkar.
Teater & föreläsning
19.00-19.45  Lo Kauppi ger en utdrag ur Bergsprängardottern och en kort föreläsning om att förlora ett språkLo Kauppi är skådespelare, dramatiker och författare och är uppvuxen i Stockholm men har sina rötter i Tornedalen. På Finntastic spelar Kauppi korta utdrag ur sin monolog Bergsprängardottern som exploderade. Efter det kommer Kauppi också hålla en kort föreläsning om Meän kieli – det för henne förlorade språket, och om att vad det i förlängningen innebar för identiteten när ett land aktivt förbjöd hennes släkts språk.
Musik
20.00-20.40  Konsert: Vasas Flora och FaunaDen finlandssvenska duon Iiris Viljanen och Mattias Björkas har etablerat sig på den svenska popscenen under de senaste åren. Viljanen och Björkas har vuxit upp i Vasa och deras ursprung präglar sången med teman och dialekten. Vasas flora och faunas väldigt rörande och vackra toner som berättar om melankoli, vilsenhet och hemlängtan får publiken att sucka av förtjusning och drömma om det sköna österbottniska landskapet.
21.00-21.45  Konsert: Jaakko Laitinen & Väärä RahaVäärä raha har turnerat runtom i Europa, Skandinavien och äntligen kommer de till Stockholm! Det går inte att beskriva med ord hurdan atmosfär Jaakko Laitinen & Väärä Rahas heta balkanrytmer skapar, detta är något som man måste uppleva själv! Med sång, trumpet, bouzouki, dragspel, kontrabas och trummor skapar de en fräsch blandning av finländsk folkmusik, schlager och slaviska toner. 
22.30-23.30  Konsert: Fritjof & Pikanen”Stockholm är mitt krig och jag är soldaten” A Finntastic evening kommer att avslutas med stockholmsduon Frtijof & Pikanen! Juuso Pikanen och Fritjof Löfgren har skapat ett helt eget sound – en mix av dubstep, reggae, house och pop. Debutalbumet Danvikstullsbron med hits som Shivoy och Säg då kom 2012. På sistone har duon jobbat hårt i studion, men lyckligtvis får vi se den på stage under A Finntastic evening!
Kvällsöppet på biblioteket!Baren öppen hela kvällen!

Kommentit