Viktigt med vård på eget språk


Runt fyrahundra sverigefinländare i Östhammar börjar bli gamla och har rätt till äldreomsorg på finska - en utmaning för kommunen.
UNT var med när sverigefinländarna i Kiiriminna-kören övade in ett tangonummer i en gymnastikhall i Gimo. Tangonumret bär på mycket symbolik. Det handlar drömmen om ett bättre liv, men också om generationsskifte, om att byta land och språk.
Irja och Paavo bor i Österbybruk. De flyttade så småningom dit för att jobba på stålverket och där har de sen bott kvar med sina barn. Irjas finska forsar fram i humoristiska anekdoter, men med åren har svenskan blivit svår att komma ihåg.
– Jag förstår mycket, men jag pratar inte så bra och det blir svårt i sjukvården. De gånger jag bett om tolk så har jag inte heller fått det, berättar Irja Lahtti.
Irja är 73 år och på frågan om framtiden och tankar på att kanske bo på äldreboende så växlar hon över till finska.
– Om det blir så för mig, att jag hamnar på äldreboende, känns det tryggare att bo på en finsk avdelning. Det är så viktigt med någon som läser högt ur tidningen eller som småpratar lite, annars blir det nog ensamt, säger Irja Lahtti.

Kommentit