Siirry pääsisältöön

Reklam och rejält med perkele

foto: UNT
Jani Rautio är mycket stolt över sitt finska ursprung. Han har till och med slagit mynt av det.
Firmanamnet JMR Reklam kan synas diskret. Systerföretaget och webbshoppen Sisuwear, med varumärken som The Perkeles och Las chicas de finlandia, är desto tydligare och säger mer om ägarens och jubilarens rötter.
Jani Rautio är visserligen född i Sverige, men lika stolt över sitt finska ursprung som över att han genom sin webbshop kan bidra till finländares stolthet.
Detta gör han genom att leverera propra kläder. Tufft och modernt i färger och budskap, eller klassiskt blå-vit retrostil med historiska signaler. Rakast av alla är en tröja med självständighetsårtalet 1917 på bröstet.
– Jag är en äkta Forsbacka-finne, sammanfattar Jani Rautio sin egen bakgrund.Han är uppvuxen där efter födsel i Gävle, med mor och far som kom från Finland på 1960-talet och möttes på bruket. Själv nordupplänning sedan några år tillbaka, med stor släkt i Finland dit han försöker åka någon gång varje år. Språket klarar han också flytande.
– Finska behövs för webbshoppen, säger han och talar om Sisuwear som sitt skötebarn.
Reklamfirman inriktad på broderade och tryckta profilkläder är annars en betydligt större verksamhet redo för expansion och med ett showroom på byggstadiet. Ägaren och en imponerande högteknologisk symaskin står för merparten av grovarbetet. Jani Rautio som med många års erfarenhet av reklambrodyr inte finner det särskilt märkvärdigt.
Heller inte mer besvärligt än att han obekymrad lämnar syrummet för att bjuda på intervjufika i pentryt.
– Symaskinen är som en Volvo. Behöver bara smörjas då och då, svarar han kort på frågan om det är mycket krångel och trådtrassel.
Mer om detta i UNT.

Kommentit