Suomalainen kulttuurifestivaali Uppsalassa 15.11.- 8.12.!


Uppsalan kunnan lehdistötiedotteesta:

Sprakande kulturfestival har finska i fokus


För första gången arrangeras en kulturfestival på finska i Uppsala. Besökarna bjuds på bland annat disco, konst, öppet hus och ungdomscafé. Alla evenemang är på finska, men svensktalande personer är också välkomna.

Den 15 november startar kulturfestivalen med en konsert med soloartisten Love Antell på Reginateatern. Efter konserten ges ett publikt samtal på finska med Love om hur hans finska bakgrund har påverkat och bidragit till karriären.

Målet är att kulturfestivalen ska sätta ljus på det nationella minoritetsspråket finskan och den kultur som sverigefinnar utvecklar och älskar. Festivalen arrangeras med hjälp av statligt stöd till Uppsala som är förvaltningskommun för finska.

- Det är en stor glädje för oss sverigefinnar att Uppsala kommun ordnar en kulturfestival på finska. Kommunen har länge varit förvaltningsområde för finska och det är bra att detta nu blir tydligt också för allmänheten. Vi hoppas att detta blir ett årligt evenemang - Tervetuloa Uppsalaan, tervetuloa kotiin! säger Anna Pilvinen, ordförande för Sverigefinnarnas språk- och kulturförening i Uppsala (Rusukki).

De följande två veckorna innehåller en rad finska kulturaktiviteter. Den sista på programmet går av stapeln den 3 december. Då är det dags för Uppsala att få uppleva ett äkta finsk disko fiilinkiä. Platsen är Uppsala konsert och kongress (UKK) och här finns discoambassadörer från både Sverige och Finland.

– Välkommen hit, välkommen hem, är ett motto för Uppsala och det gäller inte minst för vår största nationella minoritet – sverigefinnarna. Det finska språket och kulturen har varit betydelsefullt i Uppsala och Uppland under en lång tid, men det har inte alltid synliggjorts. Det känns väldigt roligt att kunna säga "Tervetuloa!" till Uppsalas första kulturfestival på finska, säger Peter Gustavsson (S), ordförande för Kulturnämnden.

Kommentit