FINNJÄVLARPODDEN

Foto: Anni Emilia Alentola/SR Sisuradio

Finnjävlarpodden kommer att ta upp sådant som är allmänmänskligt, men också sådant som särskilt rör den sverigefinska minoriteten.
I de fördjupade samtalen kommer programledarna Victoria Rixer och Kristian Borg tala med sina gäster om exempelvis språk, klass, minnen, historia, skam och identitet.
– En av våra ambitioner är att samla röster från den sverigefinska minoriteten idag. Många kanske inte längre kan finska. Jag till exempel talar inte finska. Men att man ändå ska ha möjlighet att prata om de här erfarenheterna, säger Victoria Rixer. 
Rixer och Kristian Borg möter Andreas Ali Jonasson, språkaktivist och religionsvetare. Vi hör om finska punkare i Göteborg och om sverigefinnarnas Che Guevara, Karl Axel Gottlund, som på 1800-talet stred för de finskspråkigas rättigheter i Sverige.
I Finnjävlarpoddens premiäravsnitt blir det ett livligt samtal med vår gäst Andreas Ali Jonasson. I tonåren började Andreas ifrågasätta stämpeln som "loser" som det svenska majoritetssamhället gett honom, för att han var barn till en finsk invandrare. Vändpunkten för Andreas blev boken Asfaltblomman av Antti Jalava, och den bokens uppmaning att krossa spegeln och börja om.
Samtalet kommer också in på finn-skam och Andreas berättar om att åka till Tornedalen för att lära sig finska men att inte kunna göra sig förstådd när man kommer hem till släkten. Mot slutet av podden får vi veta hur den sverigefinska flaggan kom till för tolv år sedan. Producent för podden är Sisuradios Erik Regnström.

Kommentit